Aktuality

Mestská polícia vyzýva k zodpovednosti – chráňme seba a svoje okolie

Nové posily už v teréne

Mestská polícia v Banskej Bystrici v poslednom období na základe vlastných zistení, ale aj prostredníctvom oznámení na  linku 159, zaznamenala viacero porušení mimoriadnych opatrení v čase koronavírusu. Najviac podnetov súvisí s nenosením rúšok na verejnosti a so zhromažďovaním sa väčšieho počtu obyvateľov na verejných priestranstvách. Preto vyzýva všetkých Banskobystričanov k zodpovednému prístupu voči sebe, ale aj voči ostatným.

Nosenie rúšok je povinné

Aktuálne stále  platí povinné nosenie rúšok na verejnosti. Znamená to, že všetkým osobám sa až do odvolania zakazuje vychádzať a pohybovať sa na verejnosti bez prekrytia horných dýchacích ciest (respirátor, rúško, šál, šatka, atď.). Osobitnú pozornosť by mali venovať rodičia svojim deťom a v dostatočnej miere ich poučiť o tom, že prekrytie tváre je povinné počas celého pobytu vonku.  Zároveň by im mali vhodnou formou vysvetliť, prečo sa nemôžu hrať s inými deťmi v skupinách.  Z bezpečnostných dôvodov sú pre najmenších uzatvorené aj všetky detské ihriská a pieskoviská, a preto by im na ne mali rodičia zakázať vstup. Zhromažďovanie sa na verejných priestranstvách sa týka taktiež tínedžerov a mladých rodín s deťmi. Samostatnú kapitolu tvoria  športovo založení ľudia, ktorí vo väčšine prípadov športujú bez rúšok. Je potrebné zdôrazniť, že nosiť rúško je povinné aj počas športovania.

Hrozí pokuta

Mestská polícia zároveň upozorňuje, že za nedodržiavanie vyhlásených opatrení fyzickými osobami je priestupkom, za ktorý  môžu príslušníci Policajného zboru, ako aj mestskí policajti uložiť v blokovom konaní pokutu až do výšky 1000 eur. Ešte vyššia pokuta hrozí priestupcom v správnom konaní a môže byť uložená až do výšky 1659 eur.

Vydané a platné opatrenie si môžete pozrieť  na webe Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. 

 

Mestská polícia Banská Bystrica