Aktuality

Mesto hľadá ľudí, ktorí pomôžu pri testovaní obyvateľstva

Tím MsÚ testovanie obyvateľov

Celoplošné testovanie obyvateľov, ktoré nariadil Ústredný krízový štáb SR je spojené s mnohými povinnosťami, ktoré musia zabezpečiť všetky slovenské mestá a obce. Aj Banská Bystrica intenzívne pracuje na príprave najväčšej logistickej operácie na Slovensku a v súčasnosti zameriava pozornosť na hľadanie vhodných budov,  v ktorých o týždeň vzniknú odberné miesta. Zároveň zháňa personálne kapacity, preto vyzýva všetkých Banskobystričanov, ktorí sú ochotní pomôcť a doplniť testovací tím ako administratívni pracovníci, aby sa prihlásili na e-mailovej adrese:  

testovanie@banskabystrica.sk

Počet Banskobystričanov nad 10 rokov, ktorých by sa testovanie malo týkať sa pohybuje odhadom na úrovni cca 68 000 ľudí, čo predstavuje vytvorenie približne 70 odberných miest. Osobám, ktoré majú nad 65 rokov a trávia väčšinu času vo svojich domovoch, prípadne všetkým obyvateľom so zníženou mobilitou či zdravotnými obmedzeniami, ktorí sa prirodzene vyhýbajú sociálnemu kontaktu, sa účasť na testovaní neodporúča. Pri príprave odberných miest dbá mesto na to, aby boli zriadené v dostupnej vzdialenosti od bydliska.

Vytvorili sme tím ľudí z mestského úradu, s ktorým sme si na dnešnom stretnutí podrobne prešli všetky lokality Banskej Bystrice a vytypovali sme miesta, na ktorých by sa mohlo takéto testovanie zrealizovať. Vykonávať sa bude na chodbách, prípadne v telocvičniach, základných, stredných a vysokých škôl. V spolupráci s hasičmi bude zabezpečená dezinfekcia priestorov pred testovaním, ako aj po jeho ukončení. V niektorých mestských častiach využijeme kultúrny dom či futbalové ihrisko,“ hovorí 1. zástupca primátora Jakub Gajdošík.

Podrobné zoznamy všetkých odberných miest na území Banskej Bystrice by mali byť známe začiatkom budúceho týždňa. Mesto čelí aj ďalšej požiadavke, ktorá spočíva v zabezpečení personálnych kapacít. Všetci ochotní ľudia, ktorí sa prihlásia na mail testovanie@banskabystrica.sk a pomôžu pri administratívnom zabezpečení, budú odmenení sumou 70 eur brutto/deň. Dostanú stravu i potrebné ochranné pomôcky.

Ide o pomoc pri vykonaní celoštátneho testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19 v Banskej Bystrici. V tomto prípade nepôjde o dobrovoľnícke pozície, ale o dohodu o vykonaní práce v pozíciách administratívnych pracovníkov na odberných miestach pri informovaní obyvateľov, registrácii, evidencii testovaných a pod. Potrebný počet týchto pracovníkov je vysoký, preto prosíme verejnosť, aby sa zapojila a pomohla nám pri zabezpečení testovania, aby sme túto náročnú situáciu spoločne úspešne zvládli,“ dopĺňa 2. zástupca primátora Milan Lichý.

Rezorty obrany, zdravotníctva a vnútra zriadili web www.somzodpovedny.sk, kde obyvatelia nájdu potrebné všeobecné informácie.  Mesto Banská Bystrica bude obyvateľov postupne informovať o všetkých podrobnostiach týkajúcich sa testovania na našom území.

 

 

 

 

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora