Aktuality

Leto využívame aj na kontrolné dni

Čistiace práce na námestí

Blíži sa druhá polovica letných prázdnin, no aj napriek dovolenkovému obdobiu je v Banskej Bystrici vidieť čulý pracovný ruch. Primátor mesta Ján Nosko preto včera absolvoval ďalší z kontrolných dní, počas ktorého sa zameral na čistenie Námestia SNP, a tiež na obnovu dvoch sásovských materských škôl, v ktorých sa realizujú práce zamerané na energetické úspory a rozšírenie kapacít.

Oprava námestia dlhodobo patrí k prioritám samosprávy. V minulosti sme investovali do výmeny rozbitých dlažobných kociek, obnovy vstupov s ryolitovou dlažbou či do skrášľovania zelene. Na jar zamestnanci Podniku medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n. o. odstraňovali nedostatky na odvodňovacích žľaboch v hradnom areáli na Námestí Štefana Moysesa a v týchto dňoch v prácach pokračujú priamo v centre. Ide najmä o činnosti spojené so zametaním a odstraňovaním buriny, ktorým sa venujú v skorých ranných hodinách.

Podnik medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n.o. nedávno získal štatút sociálneho podniku. Do budúcna má jeho vedenie nápady na ďalšie prospešné činnosti a v prípade, že im to finančná situácia dovolí, plánujú rozšíriť aj počet zamestnancov.

„Podnik medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n. o. má aktívnych zamestnancov, ktorí priložia ruku k dielu v rôznych oblastiach. Nakoľko rotačné kefy, ktoré používajú sú hlučné, na námestí skončia o 9:30 hod., aby nerušili okoloidúcich. Následne vypomáhajú ZAaRESu s kosením cintorínov či areálov materských škôl. Pomôžu nám aj pri menších opravách autobusových zastávok. Ďakujem im za dôslednú prácu, pri ktorej dbajú aj na majetok ľudí a zvýšenú bezpečnosť,“ povedal primátor Ján Nosko.

Ďalšou zastávkou kontrolného dňa bola Materská škola Strážovská, v ktorej sa v súčasnosti finalizujú práce vo vnútorných priestoroch. Zároveň prebiehajú aj práce v exteriéri. Upravuje sa okolitá zeleň, chodníky a terasy. Asfaltové chodníky budú nahradené zámkovou dlažbou, ktorá je z hľadiska klimatických podmienok vhodnejšia. Pracuje sa aj na hospodárskej časti a bezbariérových vstupoch, ktoré budú v oboch pavilónoch. Podľa predpokladu by práce na tejto škôlke mohli byť ukončené už začiatkom budúceho mesiaca.

„Následne preberieme stavbu od zhotoviteľa, v rámci  čoho začneme aj s jej kontrolou, aby mohli byť včas odstránené prípadné nedostatky. Tento proces plánujeme ukončiť do 1. septembra, nakoľko nám záleží na tom, aby mohli deti nastúpiť do škôlky hneď po letných prázdninách,“ dopĺňa primátor Nosko.

Stavebné práce sa realizujú aj v Materskej škole Karpatská, kde už sú hotové dve budovy a všetko prebieha podľa plánu. Menšie komplikácie spôsobujú spojovacie chodby vo vzťahu k výmene starých presklených výplní za nové. Nič to však nemení na skutočnosti, že škôlkari budú môcť vynovenú materskú školu využívať už počas septembra.

 

Mgr. Dominika Mojžišová
Kancelária primátora

 

 

 

Galéria