Aktuality

Koncom marca si pripomenieme 75. výročie oslobodenia Banskej Bystrice, školy sa môžu prihlasovať na bezplatné prehliadky

Oslavy oslobodenia mesta BB

Na banskobystrickom Námestí SNP sa aj tento rok stretnú zahraničné delegácie, pozvaní hostia, žiaci, študenti i verejnosť, aby položili vence vďaky k 15-metrovému Čiernemu obelisku. Mesto pozýva všetkých obyvateľov, aby prišli 25. marca 2020 o 11.00 hod. na Námestie SNP a pripomenuli si 75. výročie oslobodenia Banskej Bystrice. Školy majú zároveň možnosť zapojiť sa do plejády podujatí, na ktoré sa môžu prihlasovať do 15. marca.

Mesto v spolupráci s Múzeom SNP, Stredoslovenským múzeom, Klubom vojenskej histórie Golian a Programom Školy za demokraciu, koordinovaným Centrom komunitného organizovania, pripravilo pre žiakov základných a stredných škôl sprievodné akcie. Okrem toho môže verejnosť už v týchto dňoch navštíviť Radnicu na Námestí SNP 1, kde je inštalovaná výstava k výročiu oslobodenia mesta pod Urpínom.

Expozícia v priestoroch historickej radnice potrvá až do 27. marca. Zobrazuje dni, ktoré predchádzali príchodu sovietskych a rumunských jednotiek do mesta a jeho okolia. Vďaka fotografiám majú zároveň všetci návštevníci možnosť predstaviť si ako mesto pod Urpínom vyzeralo po ukončení oslobodzovacích bojov. V prípade, že by mal niekto záujem o komentovanú prehliadku, je možné kontaktovať Stredoslovenské múzeum,“ hovorí Zuzana Gajdošíková, vedúca Oddelenia medzinárodných vzťahov a zahraničného obchodu MsÚ v Banskej Bystrici.

Triedy základných a stredných škôl môžu počas spomienkových osláv využiť bezplatné prehliadky expozícií Múzea SNP a Stredoslovenského múzea v budove Thurzovho domu. Odporúčame, aby sa nahlasovali v predstihu na telefónnych číslach: +421 48 412 32 58 – Múzeum SNP a +421 48 4 125 897 – Stredoslovenské múzeum.

Žiaci 8. – 9. tried základných škôl a stredoškoláci si môžu s lektormi a lektorkami programu Školy za demokraciu pozrieť 25. marca film Cesta Magdalény Robinsonovej od režiséra Mareka Šulíka. Premietanie filmu v priestoroch kinosály Múzea SNP o 9.00 hod. je spojené s následnou diskusiou. Kontakt pre nahlasovanie +421 918 505 216.

 

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora

Galéria