Aktuality

Ján Nosko: Banská Bystrica to zvládne

Banská Bystrica COVID-19

Posledné týždne a dni zmenili náš život. Väčšina z nás nezažila nič podobné.  Možno naši starí rodičia, ktorí nám veľakrát rozprávali o časoch, keď prežívali pocity neistoty, paniky, depresie a strachu. Vypočuli sme ich a možno už aj zabudli. Situácia sa nám teraz pripomína v inej podobe. Normálna ľudská chuť pomôcť si navzájom, pomôcť iným a chcenie vrátiť sa  do normálneho života ponúka paralelu. Dnes je to skôr o našom, nie vnútenom rozhodnutí. Vakcínou dneška je disciplína a zodpovednosť každého jedného z nás.

Prijali sme sériu opatrení

Aj v našej Banskej Bystrici sme sa vybrali cestou prevencie a prijali sme všetky potrebné opatrenia. Ja ako pediater mám prevenciu v krvi. Zrušili sme podujatia, zatvorili sme školy, škôlky, školské zariadenia, mestský úrad, sprísnili sme režim svadieb i smútočných obradov. Nevyhnutné bolo prijať aj nariadenie v autobusoch a trolejbusoch, aby sa všetci cestujúci chránili rúškami a neohrozovali vodičov. Ktokoľvek môže polemizovať o včasnostiNajdôležitejšie je, že boli plošné a koordinovanéPomoc najviac zraniteľným, osamelým seniorom a ľuďom odkázaným na iných sa stala našou prioritou. Roznášame rúška, potraviny, lieky.  Zapojili sa skupiny dobrých ľudí, systémovo, nie živelne, pod kontrolou so spätnou väzbou a flexibilným prijímaním ďalších opatrení. Ďakujem im.

Novou situáciou si musíme len prejsť

Chrípku už berieme ako samozrejmosť, napriek tomu, že ide o nebezpečné ochorenie. Korona je nový vírus novej chrípky, ktorého epidémia zasiahla celý svet. Možno ju celý svet podcenil. Ale jej masívne rozširovanie je poznamenané aj kultúrou, zvykmi a mentalitou národa. Naši dôchodcovia žijú inak. Majú iný životný štýl ako Taliani, Nemci či Španieli. Preto sa aj v týchto krajinách následky šírenia najviac odrážajú na najzraniteľnejšej časti populácie – na starších ľuďoch, ktorí majú rôzne pridružené ochorenia a zníženú imunitu. Naopak, zdravý mladý organizmus sa vie s napadnutím koronavírusom vysporiadať ako pri bežnom chrípkovom ochorení. A preto je nevyhnutné, aby bola mladá, stredná a migrujúca generácia zodpovedná.

S koronou budeme žiť tak, ako s chrípkou

Tak, ako v prípade chrípky, kiahní či osýpok, v priebehu času sa vytvorí istý kolektívny typ imunity aj voči koronavírusu COVID-19.  Výroba vakcíny a liekov je časovo náročná. Preto je v tejto chvíli naším jediným liekom zodpovedné správanie sa, disciplína, dodržiavanie preventívnych opatrení, dezinfekcia, minimalizovanie kontaktov so seniormi a vyhýbanie sa väčším skupinám. Zároveň je nevyhnutná ohľaduplnosť tých, ktorí mohli prísť do kontaktu s vírusom voči ostatným.

Myslime pozitívne  psychický stres znižuje našu imunitu

Toto obdobie môže byť aj o psychohygiene každého jedného z nás. Hľadajme možnosti, povzbuďme sa a vymeňme si skúsenosti ako prekonať hroziacu „ponorku“  v rodine. Ak ste doma, využite každú príležitosť pre fyzickú aktivitu, pohyb na čerstvom vzduchu, vyrozprávajte zabudnuté,  venujte sa koníčkom, na ktoré by bez koronavírusu nebol čas. Kedy ste si naposledy zahrali človeče? Odchádza Morena a prichádza jar, nový život. Prebúdza sa príroda, rodia sa nové mláďatá, s pribúdajúcimi slnečnými lúčmi prichádza nádej…

Záverom

Nie je jednoduché odhadnúť obdobie, koľko bude súčasný stav trvať. A následky už vôbec nie. Mnohokrát to bude aj podľa toho, čo a kde sme ochotní  aj my jednotlivci obetovať – regionálne, celoštátne i medzinárodne. Hrdinami dnešných dní sú lekári, predavači, lekárnici… Uľahčujme im prácu našou disciplínou a buďme hrdinami aj my. Verím, že vďaka prichádzajúcej jari sa v každom z nás znásobí nová pozitívna energia, s ktorou dokážeme koronavírus poslať do histórieBanskobystričania, verím, že spolu to zvládneme.

 

Ján Nosko
primátor mesta