Aktuality

Informácie o fungovaní inštitúcií v čase koronakrízy nájdu ľudia na prehľadných mapách

mapa-5e9ee34e44687

Mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj spúšťajú novú informačnú platformu pre všetkých obyvateľov mesta pod Urpínom a celého  stredoslovenského regiónu. Záujemcovia nájdu vďaka dvom novým webovým portálom informácie o dostupnosti lekární, zdravotníckych zariadení, zariadení sociálnych služieb, škôl, internátov či školských zariadení prehľadne na jednom mieste.

Banskobystrický samosprávny kraj a mesto Banská Bystrica reagujú na situáciu so šírením nového koronavírusu aj spustením dvoch nových internetových stránok. Tie poskytujú aktuálny prehľad o dostupnosti kľúčových inštitúcií i ďalšie informácie v súvislosti s ochorením COVID-19. Informácie sústredené na jednom mieste ľudia ocenia najmä v procese uvoľňovania krízových opatrení, keď sa budú otváracie hodiny postupne meniť a pribúdať ďalšie otvorené služby.

Od začiatku mimoriadneho koronavírusového obdobia sa snažíme Banskobystričanov informovať rôznymi komunikačnými kanálmi. Cieľom tejto myšlienky je poskytnúť  im na jednom mieste zároveň aj informácie o otváracej dobe  lekární, o fungovaní zariadení sociálnych služieb, škôl či školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Týmto projektom chceme ľuďom uľahčiť vyhľadávanie informácií potrebných pre zvládnutie súčasného stavu,“ objasňuje primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

V prípade, že vás zaujímajú informácie z mesta Banská Bystrica, kliknite sem: https://koronavirus.mapybb.sk/. Ak žijete v inom okrese banskobystrického regiónu, všetky informácie nájdete tu: https://koronavirus.bbsk.sk/. Nové informačné kanály okrem iného pripomínajú, ako sa správať počas koronavírusového obdobia. Zároveň sú na webe dostupné odporúčania, čo robiť a kam sa obrátiť, ak má niekto symptómy alebo podozrenie, že je nakazený.

V prípade mesta Banská Bystrica sa na portáli pod operačnou tabuľou nachádzajú aj karty s odkazmi na demografické mapy. Ponúkajú podrobné dáta o priemernom veku obyvateľov Banskej Bystrice podľa jednotlivých mestských častí, počte obyvateľov nad 65 rokov, ako aj 3D model rizikovej skupiny. Mapy zviditeľňujú oblasti s najohrozenejším obyvateľstvom, ktoré treba v období šírenia koronavírusu  ochraňovať najviac.

„Keď nás oslovilo mesto Banská Bystrica, veľmi radi sme sa k tejto iniciatíve pripojili a rozšírili ju na celý kraj. Je dôležité, aby obyvatelia našli všetky dôležité informácie prehľadne a na jednom mieste,“ hovorí predseda BBSK Ján Lunter s tým, že úlohou tímu župných analytikov bola príprava dát, nastavenie procesu ich získavania a ich aktualizácia.

„Postupne chceme dopĺňať ďalšie služby, ak majú samosprávy v kraji záujem pridávať svoje dáta na mapu, budeme radi spolupracovať,“ doplnil Ján Lunter.

Oba webové portály zároveň ponúkajú odkazy na dôležité mapové aplikácie zo Slovenska a zo zahraničia venované problematike pandémie koronavírusu. Návštevník sa môže dozvedieť o tom, ako sa šíri ochorenie napr. v Taliansku či Spojených štátoch amerických.

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora mesta Banská Bystrica

 

Mgr. Lenka Štepáneková
vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK