Aktuality

INFORMÁCIE K CELOPLOŠNÉMU TESTOVANIU, SOBOTA, NEDEĽA

8

NEDEĽA, 1. 11. 2020

9:00 hod. 

Počas druhého dňa testovania sa takmer všetky odberné miesta v Banskej Bystrici otvorili načas. Hodinové meškanie hlásilo jedine odberné miesto v mestskej časti Šalková, kde je v súčasnosti testovanie už v plnom prúde. V areáli Filozofickej fakulty UMB sme v spolupráci so Slovenským Červeným krížom zriadili mobilnú odbernú jednotku, kde sa tiež o čosi neskôr začalo s testovaním zahraničných študentov, lektorov, ale aj vedenia univerzity. Záujem zo strany obyvateľov je nízky, nikde sa netvoria dlhé rady, čaká sa jedine na výsledky. Mesto od skorého rána opätovne podalo pomocnú ruku a pomáha s rozvozom potrebného materiálu a testov na tie odberné miesta, kde je to potrebné.  Situáciu budeme naďalej monitorovať a prinášať obyvateľom aktuálne informácie z odberných miest na FB Mesto Banská Bystrica.

11:00 hod. 

Poznáme čísla za prvý deň testovania. Počas soboty, 31. októbra bolo v Banskej Bystrici otestovaných 24 434 obyvateľov, z čoho 234 bolo pozitívnych na ochorenie COVID-19. Držme si palce dnes.

Záujem o testovanie bol počas soboty veľký

14:00 hod. 

Počas celého víkendu je do celoplošného testovania v Banskej Bystrici zapojených niekoľko desiatok príslušníkov mestskej a štátnej polície. Na verejný poriadok v meste dohliada 56 mestských policajtov. Priamo na jednotlivých odberných miestach pracuje 75 príslušníkov štátnej polície, pričom je samozrejme zabezpečený aj bežný výkon služby ďalšími 22 policajtmi v teréne. Ďakujeme všetkým za maximálne nasadenie.

Takmer 60 príslušníkov MsP kontrolovali počas testovania porušovanie verejného poriadku

14:30 hod.

Na požiadavku rektora UMB Vladimíra Hiadlovského zriadilo mesto v spolupráci so Slovenským Červeným krížom aj mobilnú odbernú jednotku pre testovanie 600 zahraničných študentov ubytovaných na internátoch v Banskej Bystrici. Do tejto chvíle bolo otestovaných 308 študentov, pričom všetci majú negatívny výsledok. „Som veľmi rád a ďakujem mestu Banská Bystrica, že našej prosbe vyhoveli, a dnes tak majú naši zahraniční študenti možnosť otestovať sa v tejto špeciálnej mobilnej odbernej jednotke. Študenti aj zahraniční lektori to vnímajú veľmi pozitívne. Sú v našom meste prvé mesiace a oceňujú, že sa nemusia zorientovávať v rámci odberných testovacích miest. Prevažne ide o študentov z Ukrajiny, Ruska, Kazachstanu, Srbska a z ďalších európskych krajín,“ hovorí rektor.

 

16:00 hod.

Milí Banskobystričania, dnes večer sme si pre vás pripravili malé prekvapenie. Na výzvu iniciatívy Potlesk pre hrdinov sa najprv o 20:00 hod. poďakujeme potleskom všetkým, ktorí sa podieľali na celoplošnom testovaní na Slovensku. Následne sledujte FB profil Mesto Banská Bystrica. Verím, že tento malý hudobný darček vás poteší a dobije energiou i pozitívnou náladou,“ pozýva primátor Ján Nosko.

18:00 hod.

Všetky odberné miesta sú pre obyvateľov neustále k dispozícii. V žiadnom odbernom mieste momentálne nie je rad a nečaká sa dlho.

SOBOTA, 31. 10. 2020

9:00 hod. 

Napriek prísľubu, ktorý mesto dostalo od Ozbrojených síl SR včera neskoro večer, že na všetkých odberných miestach sú zabezpečení zdravotníci, ako aj testovacie sady,  od rána sa presviedčame, že to všade tak nie je. Materiál i  účasť administratívnych pracovníkov, ktorých mala zabezpečiť samospráva,  boli na 6 hodinu ráno pripravené. Na niektorých odberných miestach  momentálne evidujeme až hodinové zdržanie, čo bolo spôsobené práve chýbajúcimi zdravotníkmi zo strany Ozbrojených síl SR na požadovanú hodinu, aby sa tento personál stihol otestovať. Preto v čase, keď už sa mali byť odberné miesta otvorené pre obyvateľov, ešte stále len prebiehalo testovanie zdravotníckeho personálu. Na území mesta Banská Bystrica evidujeme aj miesta, kde k 7:00 hod. Ozbrojené sily SR nezabezpečili zdravotnícky personál, a teda vznikol chaos a tvorili sa dlhé rady. Mesto Banská Bystrica robí všetko preto, aby sme v spolupráci so Slovenským Červeným krížom dodali zdravotníkov aj do týchto miest. V súčasnosti krízový štáb mesta obchádza jednotlivé odberné miesta a v tejto chvíli by mali byť všetky otvorené. Vzhľadom na vzniknutú situáciu vyzývame obyvateľov, aby sa snažili  návštevu odberného miesta rozložiť v priebehu dňa. Aktuálne informácie prinášame na FB Mesto Banská Bystrica.

Čakanie na výsledok testovania v exteriéri ZŠ Bakossova

16:00 hod. 

Situácia sa počas dňa upokojila a testovanie prebieha na všetkých odberných miestach plynule aj v týchto chvíľach. Príslušníkom ozbrojených síl sme ponúkli pomoc s dopĺňaním testovacích sád a ochranných pomôcok na tie odberné miesta, kde sa začínali míňať. Ďakujeme všetkým obyvateľom za trpezlivosť a disciplínu, ako aj všetkým zložkám, ktoré sa starajú o plynulý priebeh testovania v meste Banská Bystrica.

Jedna z dvoch mobilných odberných jednotiek je pristavená v mestskej časti Senica

 

17:00 hod. 

V Banskej Bystrici sme dnes otvorili všetkých plánovaných 66 odberných miest a v teréne sú aj 2 mobilné odberné jednotky. Prevažná väčšina testov sa vykonáva v exteriéri, ale tak, ako sme avizovali na Sitnianskej, Tatranskej , GAS a Murgaške ľudia čakajú aj v priestranných vstupných halách. Ani tu sme nenechali nič na náhodu a mesto Banská Bystrica zabezpečilo dezinfekciu priestorov trikrát počas dňa cez prestávky. Rovnaký režim bude platiť aj zajtra. Následne v pondelok budú vydezinfikované aj priestory všetkých ostatných odberných miest.

Pravidelná dezinfekcia priestorov, v ktorých prebieha testovanie aj v priestranných vstupných halách

 

20:45 hod.

Viaceré odberné miesta v Banskej Bystrici hlásia minimálny počet záujemcov. Banskobystričania, ďakujeme za dnešnú disciplínu a trpezlivosť počas testovania.

Bývalá ZŠ Tatranská hlási pred deviatou večer minimálny záujem

Foto: mesto Banská Bystrica

Zdenka Marhefková, Dominika Mojžišová, Monika Pastuchová
Kancelária primátora

Galéria