Aktuality

Banskobystrické čísla roka 2019 sú už známe!

ľudia

V Banskej Bystrici počas roka 2019 prišlo na svet viac detí, no sobášov bolo menej ako v roku 2018. Aj napriek tomu, že v našom meste podľa aktuálnych údajov k dnešnému dňu žije viac žien, opäť sa narodili prevažne chlapci.

Svoje áno si v našom meste na Matričnom úrade povedalo 373 párov, z toho 131 sobášov bolo cirkevných a 242 civilných. Najobľúbenejší mesiac, ktorý každoročne nesie prvenstvo v počte svadieb je september. Tento rok sa počas neho uskutočnilo 56 sobášov. Nekonali sa len v priestoroch radnice.  Medzi obľúbené miesta patrí aj záhrada hotela Gala či Vodný hrad v Hronseku, záhrada pri reštaurácii Le Gout a počas roka 2019 bola svadba aj na Pony farme – Suchý vrch.

V Banskej Bystrici sa počas uplynulých dvanástich mesiacov narodilo 1313 detí, čo je o 62 viac ako v roku 2018. Opäť však vedú chlapci s počtom 665. Dievčat sa narodilo 648.

“Nie všetky detičky však majú trvalý pobyt v našom meste, nakoľko v Banskej Bystrici rodili aj maminky z iných miest. Malých Banskobystričanov sa počas roka 2019 narodilo 748,“ uviedla Marta Čellárová, vedúca oddelenia Matriky a ohlasovne pobytu.

Najobľúbenejšie dievčenské mená roka 2019 sú tradične Ema (Emma), Hana (Hanka) a trojicu uzatvára Laura, ktorá sa minulý rok do rebríčka nedostala. Prvé miesto medzi chlapčenskými menami opäť patrí Jakubovi. Hneď za ním nasledujú mená Lukáš a Adam, ktoré boli v zozname aj vlani.

„Každý rok sa na Matričnom úrade v Banskej Bystrici stretávame aj s netradičnými menami. Z dievčenských to tento rok boli mená Amira, Eloïse, Lillien, či Réka. Zaujímavé chlapčenské mená boli napríklad Dorian a Samael,“ dopĺňa Marta Čellárová, vedúca oddelenia Matriky a ohlasovne pobytu.

Štatistiky matriky zaznamenali oproti minulému roku viac úmrtí v nemocnici, konkrétne 1250.  Banskobystričanov celkovo umrelo 725.

Do nášho mesta sa prisťahovalo 923 ľudí. Odsťahovalo sa 1217 obyvateľov, čo je menej ako vlani. Najčastejšie odišli do Českej republiky, Talianska a Rakúska.

 

Mgr. Dominika Mojžišová

hovorkyňa primátora