Aktuality

Rešpektujeme prácu iných a majme pred panelákom čistejšie

Neprístupné kontajnery Starohorská ul.

K najdiskutovanejším témam v našom meste jednoznačne patrí zber komunálneho odpadu a dočisťovanie stojísk. Aj napriek tomu, že mnoho ľudí si to neuvedomuje, táto služba nie je len o zvozovej spoločnosti, ktorá ju vykonáva, ale aj o prístupe samotných obyvateľov. Osádky zberových vozidiel sa často stretávajú s problémami, pre ktoré si nemôžu plnohodnotne robiť svoju prácu. Jednou z takýchto prekážok je aj parkovanie motorových vozidiel pred stojiskami, a preto sa mesto na túto situáciu rozhodlo upozorniť.

S vozidlami, ktoré spôsobom státia obmedzujú vývoz komunálneho odpadu sú zberové osádky konfrontované takmer denne, a to aj napriek tomu, že parkovanie pred nádobami je v zmysle príslušného VZN č. 9/2016 mesta o nakladaní s komunálnym odpadom zakázané. Ide najmä o ulice Starohorská, Tatranská, Strážovská, Krivánska, Moskovská, Oremburská, Tulská, Podháj, Kalinčiakova, Bernoláková, Radvanská či o bývalý areál pozemných stavieb na Kukučínovej a Hornej ulici, kde je tento problém celoročný.

Vozidlá často znemožňujú prístup k nádobám aj samotným obyvateľom, ktorí chcú odpad uložiť do nádob. V dôsledku nevyvezenia odpadu sa po zaplnení nádob odpad hromadí vedľa, a znečisťuje tak okolie našich domovov. Zároveň majú obyvatelia neraz pocit, že sa vývoz odpadov neuskutočňuje. Vo vytypovaných lokalitách preto v najbližších týždňoch pribudne informatívne značenie. Osadených bude 25 tabúľ s textom „Vodiči pozor! Parkujte tak, aby bol umožnený zber komunálneho odpadu“.

 „Tabuľa má upozorniť vodičov na to, aby umožnili mestu  plniť si zákonné povinnosti  ohľadom nakladania s komunálnym odpadom na jeho území, medzi ktoré patrí aj pravidelný zber odpadov,“ hovorí Peter Suchý, vedúci Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev.

 Od augusta sa vývoz komunálneho odpadu zabezpečuje prostredníctvom 28 vozidiel spĺňajúcich najnovšie emisné normy. Mesto má aj lepšie možnosti kontrolovať výkon zberu komunálneho odpadu, pretože vozidlá sú vybavené aj monitorovacím systémom pohybu – GPS. K dispozícii je aj špecializované vozidlo na umývanie a dezinfekciu zberových nádob. Na základe podnetov od obyvateľov mesta sme do zmluvy zahrnuli čistenie nádob na zber biologicky rozložiteľného odpadu štyrikrát do roka. K zlepšeniu by mala prispieť aj výmena všetkých nádob na komunálny odpad, ktorá prebieha v tomto období.

„Služby sa zlepšili, no stále evidujeme podnety od ľudí. Aby bol zber zabezpečený včas a bez väčších problémov, musia na to vytvoriť podmienky aj samotní obyvatelia. Zlepšenie môžeme dosiahnuť len spoločným úsilím. Všetkým Banskobystričanom vopred ďakujeme za spoluprácu, pretože len vďaka tomu je možné zabezpečiť službu a čistotu každej ulice mesta,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

 Problém spôsobuje aj to, keď zaparkované autá zasahujú do cestného profilu takým spôsobom, že sa vozidlo nevie dostať do časti ulice a k stojisku kontajnerov. To môže ohroziť aj bezpečnosť či zdravie obyvateľov, nakoľko väčšími vozidlami disponujú i pohotovostné a záchranné zložky. Stretávame sa s tým najmä vo vnútroblokoch na uliciach Tr. SNP, 29. augusta a na Kalinčiakovej ulici.

Samospráva apeluje na obyvateľov mesta, aby pri parkovaní zohľadňovali tieto skutočnosti. V prípade, že osadené tabule nesplnia svoj význam, mesto bude musieť pristúpiť k radikálnejším zmenám, a to k zavedeniu zvislého i vodorovného dopravného značenia, ktoré parkovanie pred stojiskami záväzne zakáže.

„O súčinnosť obyvateľov žiadame najmä počas blížiacich sa vianočných sviatkov. Minulý rok sa situácia z vyššie uvedených dôvodov stala neúnosnou napríklad na Starohorskej a Strážovskej  ulici, kde sa niekoľko dní za sebou nepodarilo vyviesť odpad, čo sa odrazilo aj na vzhľade a čistote sídliska,“ hovorí Michal Štúber, referent Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev.

Opätovne tiež prosíme obyvateľov o dodržiavanie termínov zberu objemných odpadov. Harmonogram nájdete v novembrových Radničných novinách alebo na stránke mesta www.banskabystrica.sk .

V zimnom období sú častým problémom aj neodhrnuté komunikácie. Touto cestou chceme požiadať všetkých vlastníkov a správcov cestných komunikácií, najmä pri novovznikajúcich aglomeráciách (napr. Suchý Vrch, Pršianska terasa, Slnečné stráne…), aby zabezpečili pravidelnú údržbu na pozemkoch, ktoré sú v ich správe. Práve v zimných mesiacoch počas snehových zrážok je to jedna z podmienok, aby bol zber odpadov zabezpečený pravidelne a včas.

Mgr. Dominika Mojžišová

hovorkyňa primátora