Aktuality

Dejiskom letného EYOF 2021 bude Banská Bystrica

Sport_BB

Po tom, ako sa Košice vzdali organizácie Európskeho olympijského festivalu mládeže v roku 2021, záujem o túto úlohu prejavilo niekoľko slovenských miest. Okrem Banskej Bystrice patrili k favoritom aj mestá Žilina a Šamorín.  Konečné rozhodnutie padlo včera počas stretnutia najvyšších predstaviteľov Slovenského olympijského a športového výboru so zástupcami slovenských zväzov desiatich športov, ktoré sú v programe letného EYOF 2021. Banská Bystrica – Európske mesto športu 2017 v spolupráci s regiónom tak o dva roky privíta viac ako 5 000 ľudí zo všetkých európskych krajín .

 

Európsky olympijský festival mládeže bude zameraný na atletiku, plávanie, športovú gymnastiku, tenis, cestnú cyklistiku, džudo, basketbal, volejbal, hádzanú a triatlon. Z troch možností bolo mesto pod Urpínom vybraté ako najlepšie riešenie.

V prospech Banskej Bystrice zahrali predovšetkým najlepšie možnosti ubytovania približne štyritisíc účastníkov multišportového podujatia, ako aj ďalších približne tisíc rozhodcov, technických delegátov, oficiálnych hostí a dobrovoľníkov v meste a regióne,“ hovorí  prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

V neprospech Šamorína hovoril veľký nedostatok ubytovacích kapacít a v Žiline bolo vybavenie niektorých internátov nedostatočné. Pri rozhodovaní sa bral do úvahy aj stav a rozsah potrebnej športovej infraštruktúry v jednotlivých mestách.

„Som veľmi rád, že Európsky olympijský festival mládeže EYOF sa uskutoční práve v Banskej Bystrici. Je to pre nás česť a ako Európske mesto športu 2017 sa zhostíme neľahkej úlohy, ktorá nie je len výzvou, ale aj veľkým záväzkom. Do Banskej Bystrice príde viac ako 5 000 návštevníkov, čo je pre mesto ekonomický benefit a teší ma, že vďaka našej spolupráci s vysokými školami a univerzitou dokážeme zabezpečiť ubytovanie pre toľko ľudí. Dva roky sú krátka doba, čo celkovo kladie vysoké nároky na prípravu, napríklad na dobudovanie infraštruktúry. Do práce sa pustíme čo najskôr a verím, že pripravíme dôstojné podujatie,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Je pravdepodobné, že mesto Banská Bystrica využije aj niektoré športoviská v neďalekom Zvolene, pretože ani v prípade výstavby plánovanej multišportovej haly nebude disponovať všetkými potrebnými športoviskami na podujatie rozmeru EYOF.

Slovenský olympijský a športový výbor čoskoro pre zástupcov dotknutých zväzov zorganizuje návštevu usporiadateľa, na ktorej bude potrebné identifikovať potrebné investície do športových aj ubytovacích zariadení. Na tohtoročnom júlovom EYOF v azerbajdžanskom Baku sa zo Slovenska zúčastní skupina pozorovateľov, zastupujúcich SOŠV, príslušné športové zväzy, aj mesto Banská Bystrica, aby získali skúsenosti z organizácie tohto veľkého podujatia.

Mgr. Dominika Mojžišová

hovorkyňa primátora