Aktuality

Aké budú Vianoce v meste pod Urpínom? Určite ekologickejšie!

vianocne-hrnceky

Blíži sa posledný mesiac v roku a nielen ľudia, ale aj mestá sa pripravujú na sviatočné obdobie. Inak to nie je ani v Banskej Bystrici, kde koncom týždňa odštartujú obľúbené trhy plné dobrého jedla, pitia a remeselných výrobkov. Nedávno na námestí pribudol vianočný stromček a tento rok sa Banskobystričania môžu tešiť aj na niekoľko noviniek. Centrum mesta skrášli nová výzdoba a vianočné stretnutia na banskobystrických trhoch budú o niečo ekologickejšie.

Mesto Banská Bystrica neustále uvažuje o inovatívnych nápadoch a aj tento rok prichádzame na vianočné trhy s novinkami. Vlani sme zjednotili hudobnú produkciu, čo spríjemnilo atmosféru na námestí.

Zameriavame sa aj na ekológiu

Prevádzkovatelia stánkov s občerstvením boli už minulý rok vyzvaní, aby obmedzili či úplne vylúčili používanie plastových riadov a nahradili ich BIO-riadom, ktorý je vhodný na kontakt s potravinami v zmysle platnej legislatívy. Inak to nebude ani tento rok. Na námestí aj pred Barbakanom bude posilnený zber komunálneho odpadu a k dispozícii budú aj trojnožky na triedený odpad, ktoré budú označené tabuľkami – papier modrou, plasty žltou, zmesový odpad čiernou a BIO-riady hnedou.

„Banskobystrické Vianoce 2019 sa budú niesť ešte v ekologickejšom duchu. Návštevníci a obyvatelia mesta dostanú možnosť vychutnať si banskobystrický punč z vratných keramických hrnčekov, ako je to zvykom napríklad vo Viedni. Banská Bystrica tak bude jedno z prvých miest na Slovensku, ktoré túto metódu skúsi zaviesť. Samozrejme, od plánov k  realite vedie často  dlhá cesta, a preto sme sami zvedaví, ako sa hrnčeky ujmú. Tento rok sme sa rozhodli pre testovaciu verziu a veríme, že časom sa z nápadu stane tradícia,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Tento nápad vznikol v spolupráci s Cechom hostinských Banská Bystrica a naším spoločným úsilím je eliminovať nepriaznivé dopady na životné prostredie a priblížiť sa svetovým metropolám. Stále však bude aktuálna aj alternatíva BIO-riadov. Keramické hrnčeky budú mať motív mesta Banská Bystrica a sú riadne hygienicky testované. Ich výdaj a príjem bude zabezpečený na jednom určenom mieste v strede Námestia SNP pri fontáne. Prevziať si alebo vrátiť hrnček budú mať návštevníci trhov možnosť v čase otváracej doby stánkov s občerstvením, a teda od 11:00 do 23:45 hod. v období od 29. novembra do 30. decembra 2019.

Princíp bude podobný ako v zahraničí

V centrálnom stánku bude návštevníkovi po zaplatení zálohy vo výške 4 eurá vydaný hrnček, s ktorým môže následne prísť ku ktorémukoľvek stánku s občerstvením, kde má možnosť kúpiť si teplý nápoj. Pri kúpe ďalšieho nápoja v tom istom alebo inom stánku používa návštevník „svoj“ hrnček, do ktorého mu predajca opäť dá nápoj alebo mu vymení hrnček za čistý. V prípade, že zákazníci donesú viac hrnčekov, automaticky im budú pri predaji ďalšieho nápoja vymenené za nové, aby boli dodržané hygienické predpisy.

Hrnček môžu návštevníci používať iba jeden deň alebo počas celého trvania trhov. Samozrejme, môžu si ho aj nechať. V prípade, že sa rozhodnú pre poslednú možnosť, podporia dobrú vec – 1 euro z každého predaného hrnčeka bude venované na charitatívne účely.

V prípade, že sa rozhodne návštevník hrnček vrátiť, musí ho v nepoškodenom stave odovzdať späť do centrálneho stánku najneskôr do 30. decembra 2019. Následne mu bude vrátená záloha v plnej výške štyri eurá a neprispeje na charitatívne účely. Hrnčeky sa dajú vrátiť len v centrálnom stánku, kde návštevník zaplatil zálohu, a teda ju dostane aj späť. Podrobné inštrukcie budú zverejnené na každom predajnom stánku.

K Vianociam patrí výzdoba

Hlavným symbolom Vianoc je vianočný stromček. Tento rok zdobí Námestie SNP 12-metrový smrek pichľavý, ktorý pochádza z centra Banskej Bystrice. Postupne pribúdajú vianočné stromčeky aj v jednotlivých mestských častiach. Golianovu ulicu na Uhlisku a Iliaš budú tento rok skrášľovať smreky, ktoré boli odstránené z lokality pri pamätníku v Kremničke. Smrek pichľavý z Moskovskej vykúzli čaro Vianoc na Čerešňovej ulici v Kremničke. Podháj ozdobí stromček z Ovocnej ulice a Sládkovičovu ulicu v Radvani zas smrek z Jegorovovej. Na Kyjevskom námestí budú mať tento rok  stromček z THK 11.

Tisíce svetielok

Počas novembra sme na námestí postupne začali s inštaláciou vianočnej výzdoby, ktorá sa rozsvieti v deň začiatku vianočných trhov – v piatok, 29. novembra. Vianočný stromček rozžiari centrum mesta o niečo neskôr. Už tradične sa o to 6. decembra postará Mikuláš so svojimi pomocníkmi a malými Banskobystričanmi. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na novú výzdobu, ktorá by mala byť inštalovaná v Dolnej ulici  už tento rok. Pre prípad potreby má mesto k dispozícii aj pôvodnú výzdobu. Počas posledných rokov zdobila námestie aj rodina jelenčekov. Tí tento rok spríjemnia atmosféru pri obľúbenej fontáne v parku pred mestským úradom. Na ich mieste budú inštalované tri medvede.

 

Mgr. Dominika Mojžišová

hovorkyňa primátora