Aktuality

Vzniklo nové centrum pre turistov

TIC 1

Cestovný ruch v Banskej Bystrici a jej okolí má veľký potenciál. Počas všetkých ročných období k nám prichádzajú turisti nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Mesto sa preto rozhodlo zriadiť Turistické informačné centrum Banská Bystrica priamo na autobusovej stanici v podzemnom podlaží, kde majú zastávky medzimestské a medzinárodné linky. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo včera, 6. novembra 2018.

Priestory samospráva získala na základe nájomnej zmluvy s Dopravným podnikom mesta Banská Bystrica, a.s. Ide o dve miestnosti, ktorých mesačný prenájom je 360 eur.

„Som rád, že sa nám podarilo otvoriť toto turistické centrum. Chceme využiť potenciál autobusovej stanice v súvislosti s koncentráciou domácich i zahraničných cestujúcich na jednom mieste, a motivovať ich tak k účasti na cestovnom ruchu v meste a jeho okolí,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Novootvorené Turistické informačné centrum nebude mať vyslovene mestský charakter, ako má už existujúce Informačné centrum v priestoroch Radnice na Námestí SNP 1.

„Ponuka pre ľudí bude zameraná na širšie územie, a tiež na spoluprácu so subjektmi cestovného ruchu z mesta, okolia, regiónu, ale aj na medzinárodnú klientelu. Otvorené máme každý pracovný deň od 9:00 do 17:00 hod. a v sobotu od 9:00 do 15:00 hod. Tešíme sa na všetkých návštevníkov,“ hovorí vedúci oddelenia Peter Cibuľa.

Rozsah poskytovaných služieb bude široký. Kvalifikovaní zamestnanci poskytnú návštevníkom potrebné informácie a predstavia im možnosti trávenia voľného času v piatich svetových jazykoch. V prípade potreby turistom zabezpečia aj ubytovanie či sprievodcu. K dispozícii sú aj doplnkové služby ako predaj máp, turistických sprievodcov, zľavových kariet, suvenírov, vstupeniek, výlety do okolia, obchodná a sprostredkovateľská činnosť, kopírovanie, skenovanie či viazanie.

Turistické informačné centrum plánuje v budúcnosti stále rozširovať svoje služby na základe potrieb obyvateľov a návštevníkov. Uvažujeme napríklad o zriadení poštovej schránky. V druhej miestnosti vznikne v blízkej budúcnosti požičovňa elektrobicyklov, nabíjacia a servisná stanica či interaktívna stena.

 

Galéria