Aktuality

Stanovisko mesta k situácii v ovzduší

vzduch

Mesto Banská Bystrica veľmi pozorne sleduje situáciu v ovzduší a dlhodobo spolupracuje s ostatnými organizáciami štátnej správy vo veciach ochrany ovzdušia. Samozrejme sme ako mesto súčasťou tzv. „Akčného plánu na zabezpečenie kvality ovzdušia“ z čoho pre nás vyplývajú určité povinnosti pri dosiahnutí limitného stavu. Momentálne v tomto zimnom období sa vyskytujú prekročenia prachových častíc PM10. Okrem zabezpečenia čistenia určitých spevnených plôch v dotknutej lokalite informujeme verejnosť o prekročení limitných hodnôt na webovej stránke mesta či oznamom na úradnej tabuli. 

K otázke prekročenia limitných hodnôt (napr. aj uvádzaných prachových častíc PM10) je potrebné okrem dôsledného monitoringu poznať hlavne príčiny vzniku tohto stavu. V meste Banská Bystrica okrem uzavretej morfológie územia, v ktorej sa meracia stanica nachádza, je dôležité pripomenúť, že rozptyľové podmienky v tejto lokalite sú v týchto zimných mesiacoch často nedostatočné. Vzduch stojí, po západe slnka nastávajú hmly a nezriedka aj inverzné javy. Hlavná dopravná infraštruktúra mesta je vedená týmto územím a vysokú záťaž emisiami spôsobujú aj lokálne zdroje vykurovania. Okrem toho nemáme predstavu, ako do tejto situácie zasahujú imisie zo vzdialenejších zdrojov, či globálny rozmer znečisťovania ovzdušia. V tejto súvislosti si treba uvedomiť, že okamžité a efektívne riešenia na zlepšenie takéhoto stavu v ovzduší neexistujú, resp. nie je možné ich zo strany mesta Banská Bystrica hneď a na požiadanie uplatniť. Myslíme tým napr. plošný zákaz spaľovania pevných palív, či zákaz prejazdu automobilov v najfrekventovanejšom úseku mesta pri rieke Hron.

Akékoľvek opatrenia, ktoré majú pozitívne prispieť k zníženiu prašnosti v našom meste vyžadujú globálny záber, širokú prípravu a koncepciu a samozrejme dlhší časový horizont. Pokiaľ nedôjde k zlepšeniu v oblasti environmentálnej politiky štátu, či účinnému sprísneniu legislatívy na celom Slovensku, tak lokálne opatrenia založené napr. na báze umývania ciest nepomôžu. V oblasti zlepšenia kvality ovzdušia mesto neuvažuje o obmedzovaní dopravy, keďže nájsť účinný a funkčný model, ktorý by priniesol efektívne zlepšenie zatiaľ nenachádzame. Treba si uvedomiť, že ide o dopravne najvyťaženejšiu časť mesta a vylúčiť len časť dopravy predstavuje určité technické aj legislatívne komplikácie.