Aktuality

Spojme sily Za krajšie mesto 2018

za_krajsie_mesto

Tradičná celomestská akcia „Za krajšie mesto 2018“ už klope na dvere. Jarné upratovanie sa spája s prvými lúčmi slnka, a preto ju odštartujeme hneď po veľkonočných sviatkoch. Do skrášľovania okolia sa pravidelne zapájajú aj zamestnanci a vedenie mesta. Inak to nebude ani tento rok a po čistení Urpína, lokality Pod Ryba či parčíka pri kaštieli Radvanských sa tentokrát stretneme v Sásovej. Prvú zo štyroch etáp odštartujeme v piatok, 6. apríla 2018 čistením Jelšového hájika.

Teší ma, že o toto podujatie je v Banskej Bystrici vždy veľký záujem. Ľudia sa zapájajú a pomáhajú. Mnohí dokonca dbajú na čistotu a skrášľovanie okolia svojich domovov počas celého roka. Vlani nám pri upratovaní pomáhali aj rôzne inštitúcie či žiaci zo základných škôl. Verím, že ani teraz to nebude inak a opäť sa iniciatívne zapojí čo najviac obyvateľov,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Účelom akcie Za krajšie mesto je vyčistenie verejných priestranstiev, najmä medziblokovej zelene na sídliskách, od rôznych komunálnych a rastlinných odpadov zhrabovaním a sezónny zber biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu zo záhrad. Organizačné zabezpečenie má na starosti Oddelenie odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu v Banskej Bystrici (tel. č. 048/433 0454, 0905 940 875, separovanyzber@banskabystrica.sk). Pri realizácii sa počíta s aktívnym zapojením obyvateľov, základných i stredných škôl, mimovládnych neziskových organizácií a občianskych iniciatív. K čisteniu verejných priestranstiev (Mestský park, Jelšový hájik, Park pod Pamätníkom SNP, Urpín, atď.) prizveme aj environmentálne zamerané miestne dobrovoľné organizácie. Dočistenie týchto lokalít zabezpečí správca verejnej zelene ZAaRES Banská Bystrica a aktivační pracovnící.

  • I. ETAPA: 6. – 7. apríl 2018

Centrum, Fortnička, Graniar, Uhlisko a Majer (zapožičanie pracovného náradia: Stredisko Centrum, Horná 24/A, tel. č. 0903 566 641)

  • II. ETAPA: 1 3. – 14. apríl 2018

Radvaň, Iliaš, Kremnička, Rakytovce, Šalková, Senica, Pršianska terasa (zapožičanie pracovného náradia: Stredisko Západ, Malachovská cesta 34, tel. č. 0903 566 642)

  • III. ETAPA: 20. – 21. apríl 2018

Fončorda, Podlavice, Skubín, Suchý vrch (zapožičanie pracovného náradia: Stredisko Západ, Malachovská cesta 34, tel. č. 0903 566 642)

  • IV. ETAPA: 27. – 28. apríl 2018

Sásová, Rudlová, Jakub, Uľanka (zapožičanie pracovného náradia: Stredisko Východ, Pod Hôrkou 20, tel. č. 0903 566 643)

V uvedených termínoch samospráva zabezpečí pristavenie veľkoobjemových kontajnerov do jednotlivých lokalít. Informácie nájdete aj na informačných plagátoch na bytových domoch. V prípade potreby vývozu, premiestnenia veľkoobjemových kontajnerov, poskytnutia vriec na odpad a pod. počas akcie, nás môžete kontaktovať každý týždeň od pondelka do soboty na telefónnom čísle 0905 940 847.

Upozorňujeme

Za nepriaznivých podmienok (dážď, podmočený terén, silný vietor, sneženie, a pod.) bude stanovený náhradný termín, o čom Vás budeme informovať na stránke mesta www.banskabystrica.sk. Termíny etáp si môžete potvrdiť na: 048/433 0454, 0905 940 875, separovanyzber@banskabystrica.skŽiadame obyvateľov mesta, aby počas akcie nevykonávali rezy a výruby kríkov, stromov a zamerali sa len na vyhrabávanie trávnikov od lístia, suchej trávy a komunálneho odpadu, čistenie chodníkov a pod. Právo hospodárenia s vegetáciou rastúcou na verejných plochách vo vlastníctve alebo správe mesta Banská Bystrica má výlučne mestom poverená odborná organizácia Záhradnícke a rekreačné služby – ZAaRES. Neodborný zásah do zelene môže spôsobiť pre vlastníka ekonomickú, ale aj ekologickú ujmu a je v rozpore so zákonom č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny a s platným Všeobecne záväzným nariadením mesta Banská Bystrica č. 8/2008 o tvorbe, údržbe a ochrane zelene. Nepovolený výrub stromov a ich poškodzovanie je priestupkom, za ktorý môže byť uložená finančná sankcia.

Galéria