Aktuality

Na obnove už pracujeme

Vojensky cintorin

Samospráva sa problematike obnovy vojnových hrobov venuje už niekoľko rokov. Pri príležitosti 100. výročia ukončenia 1. svetovej vojny bola vyhlásená urbanisticko-architektonická súťaž „Obnova vojenského cintorína z 1. svetovej vojny v Majeri“. Po zdĺhavom procese sa v auguste začalo s opravami a práce na cintoríne napredujú. Hodnota projektu je po verejnom obstarávaní 378 436,60 eur s DPH.

 

Vojenský cintorín vznikol v roku 1915 pri nemocnici, v ktorej ošetrovali vojakov počas 1. svetovej vojny. V minulosti do pôvodného areálu negatívne zasiahla výstavba štátnej cesty medzi Banskou Bystricou a Breznom a k ďalšiemu zásahu došlo výstavbou objektov v severnej časti cintorína. Tento priestor začal postupne zarastať a časom sa zničili aj náhrobky.  Zachovaný zostal iba pamätník legionárom.

„Keď sme vyhlásili súťaž, chceli sme, aby autori priniesli názor na komplexné riešenie pietneho miesta, priestorové usporiadanie a novú architektonickú kvalitu s možnosťou postupnej realizácie. V rámci návrhov sa riešil aj bezpečný peší a dopravný prístup. Som rád, že počas stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny bude cintorín v Majery dôstojným pietnym miestom,“  hovorí primátor Ján Nosko.

Po schválení stavebného povolenia sme začali s verejným obstarávaním. Výber zhotoviteľa sa predĺžil z dôvodu nesplnenia podmienok jedného uchádzača, a následného odstúpenia ďalšieho uchádzača. Mesto nakoniec podpísalo zmluvu so spoločnosťou CB MONT s. r. o.

Práce na cintoríne pokračujú podľa plánov. Odstránené boli trávnaté plochy a kroviny, vytýčili sa inžinierske siete, boli vyhotovené základové pilóty aj pásy a zrealizovali sa tiež výkopy pre dažďovú kanalizáciu, ktorú v najbližšom období dokončia. V súčasnosti sa v dielni pracuje na Monumente, ktorý bude vyrobený z atmosférickej, pomaly korodujúcej ocele. Následne sa začne s konštrukčnými prácami a montážou monumentu od podlahy. Vybuduje sa aj obslužná komunikácia. Práce na vojnovom cintoríne majú byť dokončené do 11. novembra 2018, keď si v Banskej Bystrici pripomenieme 100. výročie ukončenia 1. svetovej vojny.

Víťazný návrh je z dielne trojčlenného tímu  – B. Bradňanský, V. Halada a M. Greš. Projekt zahŕňa vybudovanie objektu „Monument“ na rozhraní vojnového a civilného cintorína, ktorý  bude stáť na spevnenej ploche.  Tá sa má rozprestierať od južného cípu hranice cintorínov až po severnú stranu. Spevnená plocha križuje nájazd a pokračuje medzi vojnovým cintorínom a rómskym cintorínom. V severnej časti bude na spevnenej ploche vybudovaný oddychový sedací objekt. Autori sa vyhli akýmkoľvek stavebným zásahom v miestach hrobových polí. Pre prístup do areálu bola navrhnutá úprava krajnice existujúcej cesty rozšírením o chodníkový pruh a pohotovostné parkovanie pozdĺž okraja južného civilného cintorína.