Aktuality

Mesto pod Urpínom plní svoje ciele – modernizuje športovú infraštruktúru

i_4991099

Kandidatúra na titul Európske mesto športu v roku 2016 a následne samotný zisk ocenenia EMŠ 2017 malo zmysel. Napriek tomu, že Banská Bystrica už odovzdala pomyselnú štafetu Nitre, dnes jej bola odklepnutá vládna dotácia vo výške 3 000 000 eur. Samospráva ich investuje do vytvárania nových športových areálov, ale aj obnovy zanedbanej športovej infraštruktúry.

Mesto od začiatku deklarovalo, že športový titul má niekoľko výhod – medzinárodné uznanie, zviditeľnenia mesta i ekonomické benefity. V Banskej Bystrici sa podarilo zosieťovať celú športovú infraštruktúru, začalo sa intenzívne komunikovať so športovými klubmi a do športových aktivít bola zapojená masová základňa Banskobystričanov.

„Banská Bystrica v budovaní športovej infraštruktúry dlhodobo zaostávala. Som rád, že aj vďaka titulu Európske mesto športu 2017 dnes môže byť inšpiráciou pre ďalšie mestá. V investíciách do športu pokračujeme aj naďalej vďaka vyčleneným financiám v mestskom rozpočte či mimorozpočtovým zdrojom.  Teší ma, že vytváranie podmienok na športovanie bola dobrá cesta, ktorá nakoniec priniesla financie do veľkých športových investičných projektov,“ hovorí Ján Nosko.

Poskytnutú dotáciu mesto využije na modernizáciu tréningového centra Mestského mládežníckeho futbalového štadióna v Radvani (730 000 eur), ktoré je v súčasnosti v štádiu príprav projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie i na rekonštrukciu športového areálu Základnej školy Radvanská (450 000 eur). Aj v tomto prípade má mesto spracovanú projektovú dokumentáciu a čoskoro sa začne verejné obstarávanie na zhotoviteľa. K multifunkčnému ihrisku tak pribudne atletický ovál a ďalšie hracie plochy pre vykonávanie rôznych športových aktivít. Čiastku 1 570 000 eur samospráva investuje do revitalizácie a prestavby banskobystrického zimného štadióna. Pre Slovenský zväz biatlonu pôjde na rozvoj a dobudovanie infraštruktúry v Národnom biatlonovom centre v Osrblí suma 250 000 eur.