Aktuality

Banská Bystrica investuje tento rok do obnovy ciest a chodníkov 2 450 000 eur

i_5010554

Priaznivé poveternostné podmienky v prvej polovici marca využil správca miestnych komunikácií (MK) na odstraňovanie prvých výtlkov, ktoré sa po tuhej zime objavili na banskobystrických cestách. S jarnými teplotami sa zároveň začne aj s opravami vybraných súvislých úsekov vozoviek a chodníkov, ktoré v hodnotení stavu miestnych komunikácií dosiahli známky 4 a 5. Okrem toho, v týchto dňoch pripravuje vysúťažený zhotoviteľ harmonogram prác rozsiahlej obnovy Poľnej ulice a Zvolenskej cesty, ktorú vedenie mesta avizovalo na jeseň minulého roka. Suma, ktorú samospráva tento rok investuje do obnovy ciest presahuje dva milióny eur. 

Na stavebnú údržbu a opravu výtlkov je v mestskom rozpočte vyčlenených 460 000 eur, z toho približne 100 000 eur pôjde na obnovu spevnených plôch na Námestí SNP. Ďalších 270 000 eur majú na tento účel k dispozícii aj všetky volebné obvody. Fond dopravnej infraštruktúry počíta s financiami vo výške 300 000 eur, ktoré mesto vyčlenilo na súvislú obnovu zanedbaných úsekov ciest a chodníkov. Z tejto položky sa na rad dostane Hurbanova ulica pri mestskom parku, chodníky na Okružnej ulici i na ulici T. Vansovej, ale aj vozovka na ulici Pod Banošom v mestskej časti Rudlová – Sásová.

Ide o úseky, ktoré sú, okrem nevyhovujúceho povrchu, z dopravného hľadiska aj intenzívne zaťažené. Na zlý stav ulice Pod Banošom upozorňujú Rudlovčania dlhodobo. Hoci má dopravné zaťaženie nižšie, cesta je na celom úseku od križovatky s Dedinskou ulicou po križovatku so Strmou ulicou v mimoriadne nevyhovujúcom stave. Rozpadávajúcu sa betónovú dlažbu vymeníme za asfaltový povrch,“ hovorí prednosta MsÚ Martin Adamec.

Stavebník sa v týchto dňoch pripravuje aj na spustenie obnovy Poľnej ulice v úseku od svetelnej križovatky s Nám. Ľudovíta Štúra po križovatku s Moskovskou ulicou. Súvislých opráv sa  s jarným oteplením dočká aj „východná“ časť Zvolenskej cesty v úseku od predajcu automobilov AAA auto po predajňu Hyundai. Stavebné práce sa zamerajú na kompletnú obnovu povrchov vozoviek, pokládku nového asfaltu, výmenu obrubníkov a opravu chodníkov. V častiach, kde je poškodená dažďová kanalizácia dôjde k náprave tak, aby sa zabezpečilo funkčné odvodnenie komunikácie. V rámci autobusových zastávok sa počíta s  realizáciou betónových konštrukcií, ktoré sa v prípade ťažkých kĺbových autobusov a trolejbusov osvedčili.

Obnova oboch úsekov bude financovaná z minuloročného prebytku rozpočtu vo výške približne 1 570 000 eur. Ďalších 150 000 eur investujeme  do opráv mostových dilatačných záverov na mostoch na Zvolenskej cesteJe potrebné pripomenúť, že stavebné práce takéhoto rozsahu, za podmienky zachovania dopravnej obslužnosti dotknutých oblastí, naše mesto ešte nezažilo,“ objasňuje primátor Ján Nosko.

Počas stavebných prác na Poľnej ulici a Zvolenskej ceste dôjde k významným dopravným obmedzeniam formou zjednosmernenia či čiastočných a úplných uzávierok častí komunikácií, na ktoré vodičov upozorní prenosné dopravné značenie. V rámci jednotlivých etáp stavby bude na ne aktuálne upozorňovať aj správca MK prostredníctvom médií.

Už dnes chceme požiadať vodičov i ostatných účastníkov cestnej premávky, vrátane cestujúcich verejnou dopravou, o trpezlivosť a zhovievavosť. Len vďaka súčinnosti a vzájomnej ohľaduplnosti môže byť rozsiahla oprava našich dopravných tepien urobená kvalitne, v primeranom čase a k spokojnosti nás všetkých,“ dopĺňa Renáta Hláčiková, vedúca oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí.

Po dlhých rokoch sa zreálnil aj projekt vybudovania novej vozovky na Jegorovovej ulici, ktorá prepojí budovu Orange s ulicou Trieda SNP. Právoplatné stavebné povolenie už bolo vydané, preto mesto môže začať s obstarávaním zhotoviteľa stavby. Samospráva zároveň pripravuje projekt opravy Mičinskej cesty v úseku nazývanom aj „Srnková“ nad záhradkárskou oblasťou. V súčasnosti sa vytyčujú siete, následne sa zrealizuje geologický prieskum a začne sa s obstarávaním projektovej dokumentácie.