Aktuality

Aj škôlky na Strážovskej a Karpatskej čaká obnova. Mesto uspelo v ďalších štyroch eurofondových projektoch MŠ Strážovská

i_5000079

Nové triedy i zvýšenie kvality pobytu najmenších v materských školách. V ďalších dvoch banskobystrických tridsiatničkách sa začne už v lete stavebný ruch. Obnova sa zameria nielen na rozšírenie kapacít  MŠ Karpatská a MŠ Strážovská, ale aj na realizáciu opatrení potrebných na zníženie spotreby energií. Vďaka štyrom schváleným žiadostiam počítajú projekty s čerpaním nenávratných finančných príspevkov z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a Operačného programu Kvalita životného prostredia (OPKŽP).

Materská škola na Strážovskej ulici funguje na banskobystrickom sídlisku Rudlová-Sásová od roku 1987. MŠ Karpatská bola uvedená do prevádzky o rok neskôr. Žiadne výraznejšie zásahy sa v nich doposiaľ nezrealizovali. Budovy nie sú zateplené, obvodové konštrukcie sú pôvodné, omietka na viacerých miestach opadá. Dochádza k únikom tepla, čo zvyšuje aj náklady na ich prevádzku. Už čoskoro sa tento stav zmení.

Kvalitne pripravené projekty nám opäť priniesli úspech v podobe štyroch schválených žiadostí o eurofondy. Vďaka mimorozpočtovým zdrojom a financiám z mestského rozpočtu sa stanú ďalšie dve materské školy bezpečnejšie, modernejšie, funkčnejšie a energeticky i finančne menej náročné. Zároveň v nich stavebnými úpravami vytvoríme nové triedy a ďalšie miesta pre malých predškolákov,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Dva projekty financované z Integrovaného regionálneho operačného programu počítajú v MŠ Strážovská aj v MŠ Karpatská s vytvorením novej triedy s kapacitou 22 detí. V škôlke na Karpatskej ulici bude umiestnená v pavilóne C, kde sídli Verejná knižnica Mikuláša Kováča. V minulosti slúžili tieto priestory aj ako detské jasle, no z dôvodu nedostatku detí sa zrušili. Súčasná potreba zvyšovať kapacity materských škôl zabezpečí jej pôvodné využitie. Podobne aj v MŠ na Strážovskej vznikne stavebnými úpravami v pavilóne A plne funkčná trieda s herňou, spálňou, miestnosťou na prípravu jedál, šatňou pre deti a personál, umyváreň i toalety.

Ďalšie dva schválené projekty z Operačného programu Kvalita životného prostredia sú zamerané na zvýšenie energetickej efektívnosti budov, v ktorých škôlky sídlia. Stavebné práce na oboch objektoch budú pozostávať z výmeny okien a dverí, zateplenia fasád, striech, výmeny svietidiel, rekonštrukcie ústredného kúrenia a teplej vody, vybudovania bezbariérových prístupov, výmeny podláh a pod. Nové triedy budú zároveň zariadené novým detským nábytkom,“ dopĺňa Martin Adamec, prednosta MsÚ.

V prípade projektov z OPKŽP zameraných na zníženie energetickej náročnosti MŠ Karpatská a MŠ Strážovská predstavuje nenávratný finančný príspevok 985 000 eur. V rámci spolufinancovania vyčlenila samospráva z mestského rozpočtu ďalších 51 805 eur. Na rozšírenie kapacít oboch škôlok získala Banská Bystrica z Integrovaného regionálneho operačného programu eurofondy vo výške 815 000 eur. Finančná spoluúčasť mesta predstavuje ďalších 40 740 eur.

Galéria