Aktuality

Radvanský jarmok sa z dôvodu aktuálnej situácie nakoniec neuskutoční

363. Radvanský jarmok sa neuskutoční

Najväčšie a najobľúbenejšie podujatie Banskobystričanov a návštevníkov mesta, Radvanský jarmok, musí byť tento rok z dôvodu aktuálnej situácie na Slovensku, a tiež pre nárast počtu nakazených koronavírusom COVID-19 zrušený. Dnes o tom po zasadnutí krízového štábu informovali na tlačovom brífingu primátor mesta Ján Nosko a zástupcovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Viera Morihladková a Pavol Lokša.

 Vedenie mesta komunikovalo s banskobystrickým Regionálnym úradom verejného zdravotníctva pravidelne, v každej fáze príprav 363. Radvanského jarmoku.

 Podľa vývoja situácie sme spoločne modifikovali obsah jarmoku, až kým sme sa nepriblížili k jeho komornej minimalistickej verzii. Dnes zasadal krízový štáb, vyhodnotili sme riziká, ktoré zadefinoval RÚVZ a rozhodli sme, že 363. Radvanský jarmok a Slovenský deň kroja v Banskej Bystrici sa tento rok konať nebudú. Mrzí nás to, pretože historicky sa jarmok neuskutočnil len raz, počas druhej svetovej vojny. Žiaľ, k epidemiologickej situácii a nárastu počtu nakazených, ako aj rizikám, ktoré so sebou prináša príchod  stredoškolákov a očakávaný príchod vysokoškolákov, musíme pristupovať zodpovedne. Verím, že Banskobystričania aj široké okolie príjmu naše rozhodnutie s pochopením,“ povedal dnes primátor mesta Ján Nosko.  

K aktuálnej situácii v súvislosti so šírením koronavírusu sa vyjadrili aj zástupcovia banskobystrického RÚVZ. Konanie jarmoku hodnotia ako vysoko rizikové a jeho organizovanie neodporúčajú.

Epidemiologická situácia v celej Slovenskej republike sa vyvíja nepriaznivým spôsobom. Aj keď Banskobystrický kraj momentálne nepatrí k tým najrizikovejším, predsa len by došlo k veľkej kumulácii osôb. Nie je vylúčené, že by sa do mesta dostavili aj ľudia z rizikových krajov, okresov a dedín. Keďže jarmok nie je ani vekovo obmedzený, mohli by  sa na ňom zúčastniť aj seniori, ktorí síce nie sú najpočetnejšou skupinou obyvateľstva, ale sú rozhodne najrizikovejšou. Vzhľadom na to, že do mesta prichádzajú aj študenti zo zahraničia a z rizikových zón v rámci Slovenska, tak sa mesto rozhodlo veľmi múdro a zodpovedne, že jarmok organizovať nebude,“ doplnila zástupkyňa regionálneho hygienika Viera Morihladková.

Pavol Lokša z Oddelenia krízového manažmentu RÚVZ v Banskej Bystrici v závere informoval prítomných o prípravách nového odberného miesta s vyššou kapacitou, ktoré bude zriadené a malo by začať fungovať v najbližších dňoch na parkovisku Mičinská. Mesto Banská Bystrica ako vlastník pozemku spolu s mestskou políciou poskytli maximálnu súčinnosť pri prípravách takéhoto zariadenia.

Mgr. Zdenka Marhefková, PhD.
hovorkyňa primátora